Budapest

Budapest är en storstad som har mycket att erbjuda. Urvalet att restauranger, nöjen och sevärdheter är stort. Det som ibland kan upplevas som lite störande är den något bristande servicen och nivån på det engelska språket så man får helt enkelt köpa läget. Budapest är delat av floden Donau och i väst hittar du den lite äldre och finare delen Buda och på östsidan Pest där de flesta restauranger, hotell och nöjen finns. Här följer lite tips som kan kanske kan vara till nytta inför din resa Ungern och Budapest.

Boende: I Budapest hittar du boende i alla prisklasser. Lägenheter och hotell håller mycket bra prisnivå men standarden något lägre i våra mått mätt. Skall du springa Budapest Marathon rekommenderar jag boende på Pestsidan och i riktning mot Hjältarnas Torg där starten går.

Sevärdheter/nöjen: Något du inte bör missa när du åker hit är badhusen. För en knapp hundring kan du njuta av varma bad i spännande miljöer, passa gärna på att ta en massage för en rimlig peng. De två stora badhusen är Gellèrtbadet och Szechenyi. Här kan man lätt tillbringa några timmar bland varma källor, massage, mat, dryck och bara njuta av tillvaron. Szechnyi ligger endast ett stenkast från målgången i Budapest marathon och vad passar bättre än detta efter 42 kilometers löpning.IMG_0002Gellértbadet eller på ungerska Gellért Gyógyfürdő är ett termalbad i Budapest uppfört 1912-1918 i jugendstil med dekorationer av Zsolnay. Badet är byggt i ett komplex tillsammans med Hotel Gellért vid Donaus västra strand. WikipediaIMG_5999IMG_0004 IMG_6001Den vackra saluhallen nere vid Donau är värt ett besök.IMG_6002I saluhallen doftar det gott, grönsaker, kryddor och ungersk korv trängs bland de många stånden. Här kan du även ta en öl och äta lunch men var beredd att du får betala lite dyrt för maten jämfört med den lokala lunchrestaurangen.IMG_6004Det finns gott om caféer i Budapest. Gillar du bakelser och glass kanske detta är ditt paradis. Det var i Ungern konditorn från Vetlanda Ingvar Strid hittade inspirationen till Budapestbakelsen eller ”Budapeststubben” som den vanligen kallas.IMG_6006Härlig utsikt från Mattiaskyrkan.

Vill ni hitta på något riktigt skoj så passa på att hyra en cykelbar. Under ett par timmar trampar man runt på Budapests gator med egen musik i högtalarna och med egen öl och vinservering under turen. Det finns olika bolag som erbjuder denna tjänst, vi kom i kontakt med Pedal Bar vilket fungerade perfekt, lite studentflak dejavu.
IMG_6005
Något du inte bör missa om du gillar att vara ute lite senare på kvällen är Ruinbarerna i och omkring de judiska kvarteren. Barerna finns i rivningshus med kortare hyreskontrakt. Ruffa lokaler med innergården som hjärtat är fyllt av blandade gäster i olika åldrar. Bra musik, barmat och en behaglig stämning råder fram till småtimmarna. Sjysst barmat, en fatöl för 13kr och skön atmosfär är väl en bra kombo. Det kanske mest kända stället är Szimpla Kert. På dagtid kan här hållas loppis eller marknad.
IMG_6007
Ruinpuben Fogashaz.

Mat/restauranger: Det finns mycket spännande att prova på i Budapest, allt från traditionell ungersk mat till det internationella köket. Langos och gulasch är klassiker som är både gott och billigt. Om man är ett större sällskap och få både mat och underhållning kan Sir Lancelot vara ett kul alternativ. Här äter du robust medeltidsmat, dricker öl ur lerkrus, detta med svärdslukare och magdansöser runt borden. Är du förtjust i bra kött kan jag starkt rekommendera Pampas ett argentinskt steakhouse. I trevlig miljö äter du din biff av hög kvalitet, till detta finns en bra vinlista med flera guldkorn. Strikt men trevlig och kunnig personal. Att äta i Budapest är billigt, mycket billigt.
IMG_6008
Medeltidsbricka på Sir Lancelot.
IMG_6009
En klassisk Ungersk Gulaschsoppa är en billig och god lunch.
IMG_6010
En vanlig hamburgertallrik…….
IMG_5998
Nöjda gäster på Pampas Argentine Steakhouse.
IMG_0003
Langos, en perfekt snabblunch med stor valfrihet på olika tillbehör.

Transport: Att ta sig runt i Budapest är enkelt billigt och det finns gott om alternativ. I de centrala delarna funkar det bra att promenera men att köpa biljett för en eller flera dagar på lokaltrafiken är smart. Med spårvagn, buss eller tunnelbana tar du dig fram smidigt tack vare täta avgångar, nära mellan de olika stationerna och hållplatserna. En enkel resa med lokaltrafiken kostar ca 10 sek.
IMG_0001

Trevlig resa……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s