Marathonlopp recensioner

Tanken med min blogg och sajt är att inspirera och ge tips. Här kommer jag att skriva om olika marathonlopp jag sprungit och positiva och negativa saker kring dessa, allt för att du skall få lite hjälp när du vill hitta ett lopp för dig. Jag är ännu ingen veteran när det gäller marathon men listan kommer att fyllas på, var så säker.
Stockholm Marathon
Ett tufft lopp på hemmaplan. Stockholm kan vara krävande och är tufft, vilket ca 20 000 löpare får erfara varje år. Har man lite otur kan det antingen vara väldigt varmt ( +28 grader 2001) eller mycket svalt ( +5 grader 2012). Banan är vacker och bjuder på härlig variation i stads-/parkmiljö. Positivt: Härlig miljö, mycket publik vid bra väder, bra organisation och logistik, närhet till nummerlappsutdelning och expo/mässa, trevligt upplopp på Stockholms Stadion. Negativt: Dyrt, liten mässa, till viss del dubbelvarv.
Betyg: 3

Paris Marathon
Paris är alltid Paris och staden har mycket att erbjuda utöver det själva loppet . En pulserande storstad med ett av de största loppen med ca 40 000 deltagare lockar. Banan är snabb och den tidiga starten på Champ Elysee i början av April är magisk och bör upplevas. Starten går 9:00 och när solen tittar fram över takåsarna innan start är ståpälsen ett faktum och strax därefter går startskottet och löpare från världens alla hörn ger sig ut på ett äventyr bland Eiffeltorn och triumfbågar, mäktigt..! Positivt: Miljön, bra löp-temperatur ( 10-15 grader), starten, stor expo/mässa, enkelvarv. Negativt: Långt till expo, upploppet bakom Triumfbågen inte så upplyftande som starten, organisationen.
Betyg: 4

Dublin Marathon
Detta var mitt första men absolut inte sista besök i Dublin. Staden och människorna gör det givetvis lättare att uppskatta Dublin Marathon men mycket hänger ihop, vänligheten de positiva tillropen längs banan som ” come on mate”, ”you´re naerly up on the hill” kan få vem som helst att orka lite till, detta tillsammans med ett stort utbud av bra restauranger och ett pulserande publiv för den som vill fira ett väl genomfört lopp är inte fel. Banan är snabb, flack och temperaturen brukar ligga runt 10 grader vilket gör att de 10 000 deltagarna oftast får en angenäm resa. Positivt: Billig anmälan, korta avstånd, enkel bansträckning, bra organisation, mycket publik. Negativt: Näe
Betyg: 4

Prag Marathon
Valet av Prag var självklart dess historia och utbudet som en storstad har att erbjuda. Staden är trevlig och det är nära till det mesta. Utbudet av restauranger är enormt och priserna låga, för o varmrätt för 100 kr och en tia för en öl är inget ovanligt. Loppet är av karaktären lite mindre och lite enklare men de ca 9000 löparna får njuta av en härlig stämning längs banan. Många musikstationer och hyggligt med publik gör loppet trevligt. Det är en hel del kullersten längs de 42 kilometrarna och vid regn kan jag tänka mig att det kan orsaka lite halka. Start om målgång sker vid det stora torget i gamla stan, en härlig miljö. Banan är flack och har en trevlig bansträckning. Positivt: Gemytligt lopp, billig anmälan, vackert, trevlig publik, bra kommunikationer. Negativt: Rörig Expo det mesta på tjeckiska och svår att hitta, ingen tröja ingick i avgiften, tunn goodybag vid målgång.
Betyg: 3,5

Amsterdam Marathon
Ännu en storstad stod som värd för detta lopp. Amsterdam är en häftig stad med hög puls, många bra restauranger, pubar och mycket annat att göra. Här kan man bara vara och njuta av en kaffe invid en kanal i solskenet eller promenera i gränderna och hitta klädaffärer med kläder du inte hittar någon annan stans. Priserna är något lägre en i Sverige och det går att både äta och shoppa till rimliga priser. Amsterdam Marathon lockar ca 14 000 löpare men man anordnar även en halvmara och ett 8 km lopp samma dag så det vimlar av löpare i stan denna helg, var ute i god tid när du bokar resa, boende och restauranger för att få det du önskar. Anmälningsavgiften är ca 600 kr vilket är klart bra och i år fick man en snygg Mizuno funktionströja i klassisk orange. Banan går i södra delen av Amsterdam och med en längre avstickare längs floden Amstel där du möts av lantliga vyer och fin natur. Det hade varit häftigt att springa i de centrala delarna med kanaler och lutande hus men det är trångt och trixigt så nu är det istället en snabb men trevlig bansträckning. Start och målgång sker på Olympia Stadion vilket är ett stort plus då stämningen inne på arenan ger ståpäls. Positivt: Trevligt, billig anmälan, snabb bana, häftig målgång, bra organisation, bra kommunikationer. Negativt: Lite tunt på drickastationerna.
Betyg: 4

Budapest Marathon
Budapest är en storstad med mycket att erbjuda. Många bra restauranger ( men använd Tripadviser innan) och mycket låga priser. En middag i Budapest eller en helkväll på nattklubb gör inga stora hål i plånboken. utöver detta finns mycket att se och att göra, du får tex inte missa termalbaden som är billig lyx man skall unna sig när man är här. det är billigt att ta sig runt i stan men se upp med taxi, här gäller det att göra upp om priset innan. Själva marathonloppet hör inte till de största men med stafett under samma dag blir det ändå livligt och fullt av löpare. Själva organisationen kring loppet har en del mer att önska. Någon månad innan loppet ändrades tävlingsdag från söndag till lördag pga lokalval, detta fick förstås katastrofala konsekvenser för långväga löpare som inte kunde boka om flyg mm, mycket illa skött. Mässa och nummerlappsutdelning höll inte heller speciellt hög klass. Anmälningsavgiften ca 600kr hör till de lägre i Europa men å andra sidan får man inte så mycket för pengarna. Bansträckningen är trevlig i de centrala delarna men så fort man hamnar längs de långa sträckorna vid floden blir det mindre positivt, inte lättare när värmen trycker på och solen steker som i vårt fall då en kortare värmebölja infann sig tävlingsdagen. Sammantaget är Budapest en intressant stad och dessutom mycket prisvärd men servicen och engelska kunskapen ligger många år efter vad vi är vana vid. Själva loppet med organisation är ingen höjdare tyvärr.
Betyg: 1,5

München Marathon
Kommer inom kort

Lissabon Marathon
Kommer inom kort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s