Olsson har så rätt

Efter en härlig fredag tillsammans med kollegor i längdspåret väntade uppladdning inför söndagens Öppet spår. På fredagseftermiddagen var det dags för inkvartering på Mora Folkhögskola, ett ställe där jag nu tillbringat många nätter sedan jag började åka längdskidor. Det känns skönt att bo på ett ställe där man vet vad som väntar och där man kan koppla av och vet att det fungerar. På kvällen blev det en god middag och påfyllning av depåerna, den natten blev det djup och välbehövlig sömn. Lördagen ägnades åt att kika på målgången av tjejvasan, tjejernas 3 mil i VM och lite strosande i Vasaloppstältet, påfyllning av energi och preparering av prylarna inför söndagen.
IMG_5789
Bror anlände under fredagseftermiddagen och vår lilla skara på tre skidlöpare och en support gjorde oss klara för tidig läggning eftersom alarmen var ställda på 03:10 för oss som skulle åka, nu var det bara att hålla tummarna för att valet av valla var rätt och att vädrets makter skulle vara med oss. Det flöt på bra vid uppstigning och efter frukost var det dags att fixa i ordning det sista för att sedan bege oss mot bussen som skulle ta oss till Sälen. Väl framme kunde vi konstatera att det snöade ymnigt och att vi inte skulle ha vinden i ryggen, det skulle bli en tuff dag.
Snö
Det kom att bli en tuff dag och skillnaden mot fredagens Kortvasa kom att bli stora. Redan efter den första stigningen förstod jag att målet att komma under 7 timmar skulle bli omöjligt. Under den första halvan av loppet hade jag skrapat fästzonen ren från snö och is. Under den resterande delen av loppet var temperaturen högre och snön under skidorna borta men med obefintligt fäste var det stakning som gällde hela vägen till mål. När det går lite tungt får man försöka att hämta energi från annat håll, för egen del blev det något längre stop vid kontrollerna för att få i mig lite extra energi i form av blåbärssoppa, solbullar och sportdryck. Ett stort tack måste jag även rikta till Fredrik som slet hårt för att peppa oss alla tre när han for mellan kontrollerna som en skottspole, en dag som denna är det otroligt värdefullt. Det var en sliten kropp som passera målportalen i Mora på tiden 9h 11min men samtidigt glad och lite stolt över att ha tagit mig igenom loppet. Jag måste även skicka en guldmedalj till alla tappra åkare denna dag och till mina bröder som alltid krigar hela vägen in i mål och till Sara som efter förkylning under veckan genomför sitt första Öppna Spår med bravur och vinnarskalle.
IMG_5792
Lite skämtsamt efter loppet la jag ut en annons på Facebook där mina längdprylar var till salu till högstbjudande och visst undrar man ibland vad man ger sig in på men givetvis är det så mycket annat som väger upp lite snöfall, motvind och vallafrysning. Utmaningen, upplevelsen, det sociala runt och under loppet och mycket annat är förstås något som för mig är svårt att vara utan. Det jag tar med mig från helgens lopp inför nästa säsong är självklart att försöka förbereda mig ännu bättre och jag kan varken skylla på väder eller felvallat, det är som Johan Olsson sa, ”Men skidor är en utomhussport, man skall klara alla förutsättningar…..” . Nu står skidorna i förrådet och dagens pass blev ett tröskelpass på 5 km och benen kändes förvånansvärt pigga trots helgens 120km i längdspåret och jag känner mig grymt motiverad inför löpsäsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s