Nörderi bland löparskor

Dagens inlägg blir kanske lite mer nördigt än vanligt och det grundar sig att jag själv nu är på vild jakt efter lite nya löparskor. Det man skall ha med sig innan vi börjar gräva djupare i detta ämne är att man självklart kan och klarar sig med ett par enklare skor om man kanske inte springer så långt eller inte springer så ofta. Om man springer mer eller kanske har utvecklat ett energisnålare löpsteg och kanske kommer upp i lite längre distanser då kan det vara läge att lägga lite mer energi på att hitta skor som är anpassade efter hur mycket du springer och hur ditt löpsteg ser ut. Det finns en rad olika termer som dyker upp när man står där och skall välja sina nya skor, dämpning, stabilitet, barfotaskor (fivefingers), drop, pronation, framfot mm. och utöver det alla tusen olika märken och modeller. I grunden tror jag på att jobba med att stärka upp fötter, knän och bål för att ha en bra grund att utgå från. Det kan vara enkla övningar som balans, styrketräning, gå barfota ibland men det är även bra att arbeta med smidigheten i höftböjarna. Detta kan man lägga några minuter på varje gång man skall ta sin runda. Jag har det senaste året successivt förändrat mitt löpsteg och springer numera på fram/mellanfoten vilket för mig lett till ett lättare och energisnålare löpsteg ( och lite snabbare). Detta gör att jag nu känner mig redo att börja springa i lättare, mindre uppbyggda skor men framförallt skor med mindre drop, alltså skillnaden mellan uppbyggnaden i hälpartiet och framdelen på skon. Traditionella löparskor ligger på 12 mm och dom jag själv tittar på nu ligger på 4-8 mm. Många som springer med ett lägre drop upplever en bättre känsla i löpningen. Ett mindre drop är inte likhetstecken med sämre dämpning då det finns många skor som är anpassade för tex asfaltslöpning. Det man skall tänka på om man skaffar nya skor med mindre drop är att det kan ta tid att vänja kroppen och kanske framförallt vaderna med dom nya förutsättningarna, så ge det tid och börja med kortare distanser och växla med med dina gamla skor. Här nedan följer några modeller från #Saucony som jag kikat på, en ny favorit är Fastwitch.
Saucony Guide 7
Sauconys Guide är en lätt, stabil träningssko med mycket bra löpkänsla
En stabil sko för lättare till måttliga pronerare som vill ha en löpglad träningssko för de flesta typer av pass. Det nya på version 7 är främst Powergrid dämpningen från häl till framfot för maximal dämpning. Ett förbättrat pronationsstöd och att foten vilar lite djupare gör skon stabilare. De lite djupare och omdesignade flexspåren samt den lite breddade sulbasen under framfoten gör frånskjutet mer effektivt.
Häl till tå dropp 8mm
Vikt: 290 gram i stl us 9 (42,5). ca pris 1400kr
Saucony Kinvara 4

Kinvara  4
Sauconys Kinvara har för många blivit den lätta träningsskon som fungerar till alla typer av träningspass. Distans, snabbare träningspass och tävlingar. Det låga häldroppet och den ganska i sammanhanget tjocka mellansulan i under framfoten gör att skon känns väldämpad för att vara en lättviktssko. Kinvara fungerar både för löparen som vill ha en sko som känns lätta att löptekniskt landa på mellanfot/framfot i och för den drivne vane löparen som en sko känns naturlig att springa i. Livslängden är dock betydligt kortare än en mer renodlad distanssko så för löparen som tränar mycket och kör många pass i skon så blir det till att byta skor ganska ofta.
Häl till tå dropp: 4 mm
Vikt 218 gram i stl us 9(42,5). Ca pris 1400krsaucony-fastwitch-6-shoes-20185-4_1

Sauconys Fastwitch 6
Version 6 av Sauconys populära tävlingsko Fastwitch är nu här. En lätt tävlingsko som har en liten pronationskil för bättre stabilitet än vad som är standard på en sko i den här viktklassen.
Passar naturligtvis bra till löparen med neutralt löpsteg också. Bra för distanser från 5km upp till Marathon.
Nytt på version 6 är att ovandelen fått Flexfilm förstärkningar som innebär färre sömmar för mindre risk för skav.
Man har även ett lite öppnare mesh i ovandelen och det innebär något lägre vikt och bättre ventilation än föregångaren
Häl till tå dropp: 4 mm
Vikt:196 gram i stl us 9 (42,5). Ca pris 1300kr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s